FAQ

Inbouwhaard-Plaatsen

Tips plaatsen inbouwhaard

 

Het rookkanaal

 

Een goed werkend rookkanaal is essentieel voor een goede werking van de haard. Bij een inbouwhaard wordt alles uitgevoerd in dubbelwandig rookanaal. Als er door een bestaande stenen schoorteen een rookkanaal wordt geplaatst dan wordt er met dubbelwandig flexibel rookkanaal gewerkt.

 

·         Zorg dat de haard wordt aangesloten op een dubbelwandig rookkanaal.

·         Gebruik altijd de aansluitmaat van de haard als diameter voor het rookkanaal.

·         Begin altijd met een deel van 1 meter alvorens een bocht te maken.

·         Gebruik bochten met een maximale schuinte van 45 graden

·         Zorg dat het rookkanaal minimaal 50 cm boven het dak uitsteekt.

·         Zorg ervoor dat het rookkanaal vrij uitmondt ( let op bomen, dakkapellen, etc. )

 

Zuurstof in de woonkamer

·         Vuur heeft zuurstof nodig zorg voor voldoende zuurstoftoevoer, wanneer de zuurstoftoevoer niet goed is zal dit invloed hebben op het vuur. Denk aan slecht branden, zwarte ramen , rook uit de haard.

·         De meeste haarden hebben een externe luchttoevoer hiermee kan van elders, denk aan buiten of de kruipruimte lucht toegevoerd worden.

·         Gebruik als diameter luchttoevoerslang altijd de aansluitmaat van de kachel. Pas op met knikken en bochten de zuurstof moet ongeremd aangezogen kunnen worden.

De ombouw van de haard

·         Voor een nieuw te plaatsen haard is het makkelijk om met Promasil platen te werken, dit is een onbrandbare plaat en zijn bestand tegen temperaturen tot 950 graden C

·         Voor de profielen wordt Metalstud gebruikt, dit zijn gegalvaniseerde profielen en deze zijn ontbrandbaar.

·         Gebruikt nooit hout als bouwmiddel in de schouw.

·         Plaats op de achterwand en het plafond ook Promasil beplating.

Warmte uit de ombouw naar de ruimte brengen.

 

De haard geeft warmte af een deel van de warmte komt door het raam in de ruimte we noemen dit stralingswarmte. De meeste warmte komt in de ombouw deze warmte willen we om meerdere redenen in de ruimte waar de haard staat hebben.

We doen dit door convectieroosters te plaatsen zowel boven als onder in de ombouw. Doordat de ombouw hol is en er roosters onder en boven zitten krijgen we een luchtstroom. De warme lucht stijgt in de ombouw en komt door de bovenste convectieroosters naar buiten. Dit is convectiewarmte en spreid zich door de gehele ruimte.

De 2e reden dat we de convectieroosters plaatsen en dat is misschien wel de belangrijkste reden als de warmte niet uit de ombouw kan ontsnappen dan kan de haard door oververhitting onherstelbaar beschadigd raken.

Het kan zijn dat er onder in de ombouw een houtopslag wordt gemaakt in dat geval mogen de convectierooster onderin achterwege gelaten worden.

·         De 3e reden dast er convectieroosters in de ombouw moeten is dat er verse lucht moet worden aangevoerd naar de haard voor een goede verbranding binnen in de haard.

·         Kijk op de website bij de desbetreffende haard, de grote van de convectieroosters voor onder en boven wordt aangegeven in vierkante cm ( cm2 )

·         Let op als er gebruik wordt gemaakt van een externe luchttoevoer dan moeten er toch convectieroosters geplaatst worden. De externe luchttoevoer is zuiver voor het toevoeren van zuurstof naar de brandkamer dit heeft niets te maken met de ombouw.

·         Sluit nooit slangen of ventilatoren aan op de convectieroosters.

Sierkap op het dak

We maken mee dat er sierkappen op het dak gebruikt worden, veelal gegeven deze problemen. Deze sierkappen hebben geen goede uitblaas mogelijkheid en zorgen voor een terugslag van de rookgassen in het rookkanaal.

Convectie box op de haard

·         Sommige haarden hebben een convectie box op de haard, hierop kan een aluminium slang worden aangesloten om warme lucht naar een anderen ruimte te transporteren. Denk aan een ruimte boven of een garage achter de muur.

·         Gebruik de convectie box nooit om lucht te transporteren waar de haard geplaatst is.

·         Wanneer de convectie box wordt gebruikt heeft dit geen invloed op de grote van de te gebruiken convectieroosters.

 

Rookkanaal Plaatsen