FAQ

Inbouwhaard-Plaatsen

Het rookkanaal

 

Een goed werkend rookkanaal is essentieel voor een goede werking van de haard. Bij een inbouwhaard wordt alles uitgevoerd in dubbelwandig rookanaal. Als er door een bestaande stenen schoorteen een rookkanaal wordt geplaatst dan wordt er met dubbelwandig flexibel rookkanaal gewerkt.

 

·         Zorg dat de haard wordt aangesloten op een dubbelwandig rookkanaal.

·         Gebruik altijd de aansluitmaat van de haard als diameter voor het rookkanaal.

·         Begin altijd met een deel van 1 meter alvorens een bocht te maken.

·         Gebruik bochten met een maximale schuinte van 45 graden

·         Zorg dat het rookkanaal minimaal 50 cm boven het dak uitsteekt.

·         Zorg ervoor dat het rookkanaal vrij uitmondt ( let op bomen, dakkapellen, etc. )

 

Zuurstof in de woonkamer

·         Vuur heeft zuurstof nodig zorg voor voldoende zuurstoftoevoer, wanneer de zuurstoftoevoer niet goed is zal dit invloed hebben op het vuur. Denk aan slecht branden, zwarte ramen , rook uit de haard.

·         De meeste haarden hebben een externe luchttoevoer hiermee kan van elders, denk aan buiten of de kruipruimte lucht toegevoerd worden.

·         Gebruik als diameter luchttoevoerslang altijd de aansluitmaat van de kachel. Pas op met knikken en bochten de zuurstof moet ongeremd aangezogen kunnen worden.

De ombouw van de haard

·         Voor een nieuw te plaatsen haard is het makkelijk om met Promasil platen te werken, dit is een onbrandbare plaat en zijn bestand tegen temperaturen tot 950 graden C

·         Voor de profielen wordt Metalstud gebruikt, dit zijn gegalvaniseerde profielen en deze zijn ontbrandbaar.

·         Gebruikt nooit hout als bouwmiddel in de schouw.

·         Plaats op de achterwand en het plafond ook Promasil beplating.

Warmte uit de ombouw naar de ruimte brengen.

 

De haard geeft warmte af een deel van de warmte komt door het raam in de ruimte we noemen dit stralingswarmte. De meeste warmte komt in de ombouw deze warmte willen we om meerdere redenen in de ruimte waar de haard staat hebben.

We doen dit door convectieroosters te plaatsen zowel boven als onder in de ombouw. Doordat de ombouw hol is en er roosters onder en boven zitten krijgen we een luchtstroom. De warme lucht stijgt in de ombouw en komt door de bovenste convectieroosters naar buiten. Dit is convectiewarmte en spreid zich door de gehele ruimte.

De 2e reden dat we de convectieroosters plaatsen en dat is misschien wel de belangrijkste reden als de warmte niet uit de ombouw kan ontsnappen dan kan de haard door oververhitting onherstelbaar beschadigd raken.

Het kan zijn dat er onder in de ombouw een houtopslag wordt gemaakt in dat geval mogen de convectierooster onderin achterwege gelaten worden.

·         De 3e reden dast er convectieroosters in de ombouw moeten is dat er verse lucht moet worden aangevoerd naar de haard voor een goede verbranding binnen in de haard.

·         Kijk op de website bij de desbetreffende haard, de grote van de convectieroosters voor onder en boven wordt aangegeven in vierkante cm ( cm2 )

·         Let op als er gebruik wordt gemaakt van een externe luchttoevoer dan moeten er toch convectieroosters geplaatst worden. De externe luchttoevoer is zuiver voor het toevoeren van zuurstof naar de brandkamer dit heeft niets te maken met de ombouw.

·         Sluit nooit slangen of ventilatoren aan op de convectieroosters.

Sierkap op het dak

We maken mee dat er sierkappen op het dak gebruikt worden, veelal gegeven deze problemen. Deze sierkappen hebben geen goede uitblaas mogelijkheid en zorgen voor een terugslag van de rookgassen in het rookkanaal.

Convectie box op de haard

·         Sommige haarden hebben een convectie box op de haard, hierop kan een aluminium slang worden aangesloten om warme lucht naar een anderen ruimte te transporteren. Denk aan een ruimte boven of een garage achter de muur.

·         Gebruik de convectie box nooit om lucht te transporteren waar de haard geplaatst is.

·         Wanneer de convectie box wordt gebruikt heeft dit geen invloed op de grote van de te gebruiken convectieroosters.

 

Rookkanaal Plaatsen

Dubbelwandig rookkanaal


Het dubbelwandige rookkanaal van Warmfire® is leverbaar in de volgende diameters 125 – 150 -180 -200 mm Dit is de maat inwendig gemeten van het rookkanaal de buitenmaat is altijd 50 mm groter.

Rookkanaal omkokeren

Alle rookkanalen in Nederland moeten omkokerd worden er is geen enkel rookkanaal waarbij dit niet hoeft te gebeuren.

Het twist lock rookkanaal van Warmfire® is gecertificeerd met G50 dit betekent dat er een afstand van de brandbare materialen moet worden gehouden van 50 mm

  • Bij betonnen vloeren wordt de omkokering geplaatst tussen de vloeren.
  •       Bij een houten vloer loopt de omkokering door de vloer en het dakbeschot heen, de warmte in de koker vloeit weg tussen de dak doorvoer
  •       Er mogen geen roosters geplaatst worden in de omkokering.
  •       De omkokering wordt gemaakt van ontbrandbaar materiaal zoals Promasil, voor de profielen wordt Metalstud gebruikt.

Hoe groot moet mijn gat zijn in de vloer?

De diameter van gat in de vloer is afhankelijk of er door steen/beton wordt gepasseerd of door hout. Voor een betonnen vloer maken we het gat minimaal 2,5 cm groter dan de buitenmaat van het rookkanaal voor een houten vloer wordt het gat minimaal 5 cm groter dan de buitenmaat van het rookkanaal.

Diameter Rookkanaal

125

150

180

200

Gat Beton

200

225

255

275

Gat Hout

275

300

330

350

 

Twist lock Rookkanaal

Het twist lock systeem is zeer eenvoudig en zonder gereedschap te monteren, je plaatst de delen op elkaar een draai naar recht en het rookkanaal zit vast. Op alle delen zit een twist lock verbinding m.u.v.. De bochten en de trekkende kap. De bochten moeten in iedere positie gedraaid kunnen worden om een rookkanaal in de gewenste richting te laten lopen. Op de trekkende kap zit geen twist lock verbinding ivm. waterdichtheid te garanderen.

Klembanden

Om een goede verbinding te garanderen wordt elk deel vast gezet met een klemband, deze is te monteren zonder gereedschap. Voor alle delen wordt de klemband GRATIS meegezonden.

Aansluitstuk Dubbelwandig

Om het dubbelwandige rookkanaal te installeren moet er altijd worden begonnen met een aansluitstuk pro. Een aansluitstuk pro is het verbindingsstuk van enkel naar dubbelwandig. Het aansluitstuk pro valt dus in de enkelwandige kachelpijp. Wordt de kachelpijp op een inbouwhaard gemonteerd dan wordt het aansluitstuk pro direct op de haard geplaatst.

 

Diverse lengtematen

Het dubbelwandige rookkanaal van Warmfire® is leverbaar in de volgende lengte maten 1000 – 500 – 300 – 200 mm tevens is er een schuifsectie leverbaar, deze is verstelbaar van 280 tot 500 mm

Bochten en verslepingen

De bochten zijn leverbaar in 15–30–45 en 90 graden als er een goot of een balk of iets dergelijks gepasseerd moet worden dan kan je een versleping maken door 2 bochten op elkaar te plaatsen of 2 bochten te gebruiken met een sectie ertussen. Wij hebben een versleping tabel om te kunnen zien hoe groot de versleping is en wat de hoogte is als je bepaalde elementen op elkaar plaatst, zie link

https://hgb-trading.nl/versleping-rookkanaal

 Verdiepingsondersteuning

Een verdiepingsondersteuning gebruiken we op een betonnen vloer, de verdiepingsondersteuning draagt het gewicht van het rookkanaal.

 Stoelconstructie

Een stoelconstructie wordt gebruikt in een woning met een houten vloer, of bij een woning waarbij we langs de gevel buiten omhoog gaan met het rookkanaal. Wanneer we in een woning werken met een houten vloer dan kan de omkokering door de vloer doorlopen het gewicht van het rookkanaal draagt dan op de stoelconstructie.

Muurbeugels

De muurbeugel monteren we op ieder deel van een meter, op een verdiepingsvloer van 2,60 mtr hoog plaatsen we 2 beugels. De standaard muurafstand van de muurbeugel is 60 mm als dit te kort is dan zijn er optioneel verlengsets bij te bestellen. De muurafstand is nu te verlengen tot maximaal 340 mm.

Welke dak doorvoer?

Voor elke situatie hebben wij een dak doorvoer, voor de pannendaken hebben wij doorvoeren met lood. Dit zijn ambachtelijk gemaakte doorvoeren en niet te verwarren met een goedkope aluminium doorvoer met een zacht plakplaat. De doorvoeren voor de pannendaken zijn te leveren in 20 tot 45 graden en 45 tot 60 graden.

Voor de plat dak en de licht hellende daken die niet voorzien zijn van dakpannen hebben we een plat dak doorvoer en een doorvoer van 5 tot 30 graden. Deze doorvoeren worden ingebrand met bitumen of verwerkt met EPDM.

Stormkraag

Een stormkraag wordt buiten op het dak gemonteerd om het dubbelwandige rookkanaal heen, het zorgt voor de afdichting tussen het rookkanaal en de dak doorvoer. Rondom het rookkanaal en de dak doorvoer zit ruimte dit is om een koudebrug te voorkomen zodat condensatie op kan treden. De stormkraag wordt aan de buitenkant gekit met siliconenkit.


Dak bevestiging beugel

Een dak bevestiging beugel wordt geplaatst aan de binnenkant van de woning onder het dakbeschot. De beugel klemt om het dubbelwandige rookkanaal, de bevestiging platen kan je

Tuibeugel

Het rookkanaal mag 2,5 meter vrij staan mits deze van onderen goed is vastgezet. Wanneer dit niet het geval is of je rookkanaal steek meer dan 2,5 meter door dan moet er gewerkt worden met een tuibeugel. Door te tuien op 3 punten kan het rookanaal stabiel worden geplaatst.

Brandseparatieplaat

Een brandseparatie plaat wordt onder het dakbeschot, plafond of muur geplaatst deze heeft de functie om de ruimte tussen het rookkanaal en het gat in het dak of muur af te dichten.

Rozet

Een rozet gaat om het rookkanaal heen en sluit de ruimte tussen het rookkanaal af. Er zijn rozetten te leveren voor zowel enkel als dubbelwandig rookkanaal.