Algemene handleiding houtkachels HGB-Trading B.V.

Gefeliciteerd met de aankoop van uw houtkachel. Middels deze handleiding willen wij uw informeren over het juiste gebruik van de houtkachel en de juiste manier van stoken.

Met deze handleiding willen wij u informeren over een juist gebruik van de houtkachel en de kunst van goed stoken.

Deze handleiding is voor een algemeen gebruik van de houtkachel daar elke houtkachel zich anders gedraagt doordat omstandigheden in iedere situatie verschillend zijn. Hierbij wordt bedoelt omgeving, temperatuur, rookkanaal etc. en natuurlijk de kwaliteit van het hout is belangrijk.

Plaatsing van de kachel

De kachel mag niet op een brandbaar oppervlak geïnstalleerd worden, en de draagkracht moet voldoende zijn. Rondom de kachel moet een veiligheidsafstand van 90 cm worden aangehouden.

Rookkanaal

De houtkachel moet aangesloten worden op een goed functionerend rookkanaal welke gecertificeerd is met de norm T600. Een goed rookkanaal is essentieel voor de goede werking van een houtkachel.

Primaire en secundaire luchttoevoer

De meeste houtkachels zijn voorzien van een primaire en secundaire luchttoevoer, dit zorgt ervoor dat u een maximaal rendement uit uw houtkachel haalt, en er zo weinig mogelijk warmte in de schoorsteen verdwijnt.

De primaire luchttoevoer vind u aan de onderkant van de deur. U kunt de luchttoevoer eenvoudig regelen met de schuif of draaiknop, maar u laat deze bij voorkeur altijd open staan. De luchtstroom gaat van onderen naar boven langs de ruit en houdt meteen de ruit extra schoon omdat de lucht die warm wordt als het ware een buffer vormt tussen de vuile aanslag en de ruit. Dit noemt men ook wel een airwash systeem vanzelfsprekend werkt dit systeem alleen maar als er gestookt wordt met droog hout.

De secundaire luchttoevoer zit aan de bovenkant van de houtkachel en zorgt voor het zogenaamde turbo effect, wat wil zeggen dat het zorgt voor de explosieve verbranding van de brandstof. Als de knop of schuif aan de bovenkant van de kachel open wordt gezet , wordt er meer lucht toegevoerd. Wordt de knop of schuif deels gesloten dan tempert het vuur in de kachel, u benut zo meer rendement van het hout en u kunt langer stoken.

De houtkachel aansteken

Als u de houtkachel gaat aansteken dan zorgt u ervoor de zowel de primaire als de secundaire luchttoevoer open staan, tevens moet er voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig zijn. Wanneer het hout goed brand dan tempert u het vuur langzaam door de luchttoevoer van boven, de secundaire luchttoevoer langzaam iets af te sluiten. Indien u meer vermogen lees vuur nodig heeft dan opent u de secundaire luchttoevoer weer door de schuif of draaiknop iets open te zetten.

Goed stoken is een kunst en zoals gezegd is iedere situatie anders, u leert alleen goed stoken door dingen uit te proberen zodat u ervaring opbouwt.

Schudrooster

Indien een houtkachel is voorzien van een schudrooster dan vindt u de knop om deze te bedienen links aan de onderkant van de kachel. U kunt de knop naar u toe halen en vervolgens weer naar binnen schuiven op deze manier schud u het rooster.

Welk hout?

Stook droog en schoon hout dat minimaal 1,5 jaar gedroogd is eikenhout moet minimaal 3 jaar gedroogd zijn. Goed stookhout heeft een vochtgehalte van onder de 20%  Stook de houtkachel niet alleen op eikenhout meng dit met een zachtere houtsoort, anders wordt de kachel te heet en gaat deze stuk.

Eerste keer stoken

Wanneer de houtkachel voor het eerst in gebruik wordt genomen dan kan er een vervelende lucht ontstaan, dit komt door de verf deze moet inbranden. Wij adviseren om de eerste keer als u gaat branden een raam open te zetten zodat de walm kan ontsnappen. Maak als u de eerste keer de kachel heeft gestookt deze niet schoon met een doek, mogelijk is de verf nog niet goed uitgehard.

Pas op voor oververhitting

Geen enkele kachel is bestand tegen oververhitting gebruik daarom alleen droog hout, doe normale proporties hout in de kachel. U kunt de stookplaats vullen met hout maar prop de kachel niet vol deze zal oververhit raken de verf kan beschadigen of verkleuren en de houtkachel kan gaan scheuren.

Als een houtkachel eenmaal gestookt is, heeft de houtkachel zich zogenaamd gezet, door verhitting en afkoelen valt alles op zijn plaats. Wanneer naar verloop van tijd een topplaat of binnenwerk scheurt is dit ten gevolge van over verhitting, dit valt buiten de garantie.

Tuin- Veranda Kachels

In de serie tuin veranda kachels bieden wij kachels aan die door de prijsstelling naar ons idee geschikt zijn om buiten te branden. In principe is elke houtkachel geschikt om buiten te branden.

Wij adviseren om de houtkachel onder een afdak te plaatsen, iedere kachel die buiten staat is gevoelig voor roest. Indien een houtkachel roest kunt u deze spuiten met hitte bestendige verf of deze behandelen met zebraline kachelpoets. Het roesten van de houtkachel valt buiten de garantie

Onderhoud

Buitenkant van de kachel kunt u eenvoudig afnemen met een zachte vochtige doek.

Verwijder de asresten regelmatig uit de houtkachel, de ruit kunt u eventueel schoonmaken met ruitreiniger. Laat minimaal 1 x per jaar uw schoorsteen vegen.

Garantie

Op uw houtkachel rust een garantie van 3 tot 5 jaar afhankelijk van welke houtkachel is aangeschaft. Er wordt garantie gegeven op het casco dwz. Wij geven garantie op het staal en de lasverbindingen.

Uitgesloten van garantie is de verf, glaswerk in de kachel, kachelkoord, alsmede kapot gestookte binnen werken, brandplaten, deflectorplaat, stookroosters deze zijn aan slijtage onderhevig.

Op de warmtewisselaar rust een garantie van 12 maanden.